Świąteczny schab wędzony na mokro

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na święta Bożego Narodzenia postanowiłam sobie zrobić wędlinki własnej roboty.
Dzielę się z Wami przepisem na pyszny schab wędzony na mokro.
Schabik wyszedł rewelacyjny, smaczny i kruchy.
Domownicy zachwyceni.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso różne 12,5 kg,(u mnie schaby, szynki oraz boczek świeży i 3 polędwiczki),
    sól peklowa 600 g,
    sól kamienna 300 g,
    cukier 60 -70 g,
    liście laurowe 10 szt,
    ziele angielskie około 15 ziarenek,
    pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu około 15g,
    czosnek duża główka,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Świąteczny schab wędzony na mokro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso do wędzenia czyli szynki ,schab i boczek świeży oczyszczamy z błonek odcinamy zbędny tłuszczyk, następnie myjemy i osuszamy.
    Przygotowujemy solankę na 12,5 kg mięsa:
    Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników.
    Do dużego pojemnika wkładamy oczyszczone, umyte mięso. Dodajemy pozostałe przyprawy oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Zalewamy przygotowaną solanką.(pamiętajmy o tym, aby mięso było całkowicie zakryte).
    Całość wymieszać i odstawić na 7 - 8 dni w chłodne miejsce.
    Co drugi dzień przemieszać.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Schab zawieszamy na haki po czym wieszamy na drążki i wieszamy do wysuszenia na około 3 godziny.
    W między czasie przygotowujemy wędzarnię (nagrzewany do 30 stopni), wieszamy przesuszony schab i suszymy jeszcze przy otwartych drzwiczkach wędzarni około 1 godziny.
    Po tym czasie zamykamy drzwi wędzarni i podwyższamy temperaturę do 50 - 60 stopni.
    Taką temperaturę utrzymujemy i wędzimy 4 -5 godzin.
    Po uwędzeniu wyjmujemy schab i wkładamy do gorącej wody i parzymy na małym ogniu około 2 godzin nie doprowadzając do zagotowania.
    Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Po wystudzeniu wyjmujemy, osuszamy i możemy zajadać.

Porady

Na 1kg mięsa około 0,70 litra wody (tak by mięso było dokładnie zakryte).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przyprawy Sól peklowa Cukier Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować