Świąteczny pieróg z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier, 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki mąki mieszamy roiąc zaczyn, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki, zarabiamy ciasto.
Farsz: mięso i warzywa mielimy w maszynce, dodajemy jajko, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto rowałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Na połowie ciasta wykładamy farsz, przykrywamy druga połową ciasta formując pieróg, brzegi zlepiamy, następnie odcinamy radełkiem. Z odciętego ciasta robimy elementy dekoracji na wierzch pieroga. Po przyklejeniu dekoracji, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem , odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 170 stopniach około 35-40 minut.
Porady
Pieróg podajemy z sosem czosnkowym lub chrzanowym , albo dowolną surówką.
Komentarze