Świąteczny pieróg z wołowiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała propozycja na świąteczny obiad , ale również jako przystawka na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka
    0,5 kostki masła
    3 dag drożdży
    2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
    1 łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
    Farsz:
    0,5 kg ugotowanej wołowiny z rosołu
    marchewka ,seler, pietruszka z rosołu
    1 cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny pieróg z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f4yx3y 1. Drożdże, cukier, 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki mąki mieszamy roiąc zaczyn, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki, zarabiamy ciasto.
    Farsz: mięso i warzywa mielimy w maszynce, dodajemy jajko, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na jednolitą masę.
    Ciasto rowałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Na połowie ciasta wykładamy farsz, przykrywamy druga połową ciasta formując pieróg, brzegi zlepiamy, następnie odcinamy radełkiem. Z odciętego ciasta robimy elementy dekoracji na wierzch pieroga. Po przyklejeniu dekoracji, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem , odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 170 stopniach około 35-40 minut.

Porady

Pieróg podajemy z sosem czosnkowym lub chrzanowym , albo dowolną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować