Świąteczny piernik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę,kakao,miód,przyprawę do piernika,,cukier,cukier waniliowy i margarynę zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Pianę dodać do masy i wymieszać łyżką.Na końcu dodać migdały,wymieszać.Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksówki.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st około 40 min,najlepiej sprawdzić patyczkiem. Zimny piernik przekroić na 3 części.Marcepan zagnieść i rozwałkować na wielkość piernika. Przełożenie;część placka ,powidła,druga część placka,marcepan,trzecia część placka.Całość oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg uznania.Keksówka ma wymiar 30cm na 10 cm.Wychodzą 2 pierniki.
2.Marcepan rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość przekrojonego piernika.
Komentarze