Świąteczny piernik z marcepanem

5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smak i zapach tego piernika jest obłędny.

Składniki:

  • 0,5 szkl woda,
    4 łyżki kakao,
    4 łyżeczki przyprawa do pierników ,
    1i 3/4 szkl cukier,
    4 łyżki miód,
    1 kost margaryna,
    2 łyżeczki cukier waniliowy,

    2 szkl mąka krupczatka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 szt jajka,
    10 dkg migdały płatki,
    20 dkg marcepan,
    do posmarowania powidła śliwkowe,
    czekolada mleczna,
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny piernik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z marcepanem i powidłami 1. Wodę,kakao,miód,przyprawę do piernika,,cukier,cukier waniliowy i margarynę zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Pianę dodać do masy i wymieszać łyżką.Na końcu dodać migdały,wymieszać.Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksówki.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st około 40 min,najlepiej sprawdzić patyczkiem. Zimny piernik przekroić na 3 części.Marcepan zagnieść i rozwałkować na wielkość piernika. Przełożenie;część placka ,powidła,druga część placka,marcepan,trzecia część placka.Całość oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg uznania.Keksówka ma wymiar 30cm na 10 cm.Wychodzą 2 pierniki.
  • piernik z marcepanem i powidłami 2. Marcepan rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość przekrojonego piernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować