PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Świąteczny piernik z budyniem i marmoladąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/75/swiateczny-piernik-z-budyniem-i-marmolada.jpeg24982783http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczny-piernik-z-budyniem-i-marmolada
Ponadto :
1 mały słoik marmolady wieloowocowej
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda
Sposób przygotowania przepisu:
Świąteczny piernik z budyniem i marmoladą
1.
Do rondelka dajemy śmietanę, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, masło. Podgrzewamy, mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.
2.
Do misy miksera dajemy mąkę wymieszaną z sodą i amoniakiem. Dodajemy 5 żółtek oraz wystudzoną masę piernikową. Ucieramy do połączenia składników. Ubijamy sztywną pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy.
3.
Dzielimy na 3 części i wylewamy do tortownic o średnicy ok 19 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 35 -40 min. Studzimy i przekrawamy każdy placek na 2 krążki.
4.
Zagotowujemy mleko z cukrem, wlewamy rozmieszany budyń z mąką. Gotujemy budyń. Do gorącego wmiksowujemy masło.
5.
Przekłądamy krążki piernikowe na przemian gorącą masą budyniową i marmoladą.
6.
Ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę wrzącej wody. Polewamy piernik i dowolnie dekorujemy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze