Świąteczny piegusek z niespodzianką

  • wyświetlono: 558 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszne świąteczne ciasto w wielu smakach.

20191005_083333

Składniki

Ciasto:

3 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki maku suchego
2 łyżki amaretto
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa I:

4 małe jabłka
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki amaretto
1 łyżka dżemiksu

Masa II:

200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Sok z 1 mandarynki

Nasączenie:

2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek wody

Dodatkowo:
1,5 opakowania delicji
50 g czekolady mlecznej

Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny piegusek z niespodzianką

  • image-1s4hhnc1. Ciasto:
    Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz mak. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając.
  • image-0bs4ea82. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Dodać amaretto.
  • image-28uiuqu3. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
  • 4. Masa I:
    Jabłka umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać cukier. Postawić na ogień i smażyć aż jabłka zmniejszą swoją objętość o 1/3. Dodać amaretto i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać dżemiks, wymieszać. Znów postawić na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-15xknrl5. Masa II:
    Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem i sokiem z mandarynki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
  • image-0ufjg856. Wykonanie:
    Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć go mieszanką wody i soku z cytryny. Ułożyć delicje i zalać musem jabłkowym.
  • image-1l44mxo7. Położyć drugi płat ciasta i znów nasączyć. Ułożyć resztę delicji i zalać masą jogurtową. Wyrównać i wstawić do lodówki na 3-4 godz.
    Na koniec roztopić czekoladę i udekorować nią ciasto robiąc esy-floresy. Zostawić do stężenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakijabłkamakprzyjęcieboże narodzeniedo kawydo herbatyjogurt naturlanyciasto z masą biszkopt
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe piegusy z rodzynkami

Dodane przez: aleksandra.główka

Drożdżowe piegusy z rodzynkami

Idealne nie tylko na deser, ale...

image-09l530m

Dodane przez: Mniam1

Brzoskwiniowy piegusek z malinami

Ciasto, które ze względu na obecność...

piegusek z  masa śmietankową

Dodane przez: Bożena Z.

Piegusek z masą śmietankową

BARDZO CIEKAWE W SMAKU , DELIKATNIE...

Jajka  Fabergé z niespodzianką

Dodane przez: Skotka

Jajko Fabergé z niespodzianką

Moja wnuczka lubi dostawać jajka...

Pączki z barwnym nadzieniem

Dodane przez: adzia

Pączki z niespodzianką

Chyba każdy z nas uwielbia pączki...

PIEGUSEK

Dodane przez: Aninka88

PIEGUSEK Z MANNĄ

ciasto w sam raz do kawy