Świąteczny piegusek z niespodzianką

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne świąteczne ciasto w wielu smakach.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki maku suchego
    2 łyżki amaretto
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa I:

    4 małe jabłka
    2 łyżki cukru brązowego
    2 łyżki amaretto
    1 łyżka dżemiksu

    Masa II:

    200 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    Sok z 1 mandarynki

    Nasączenie:

    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek wody

    Dodatkowo:
    1,5 opakowania delicji
    50 g czekolady mlecznej

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Świąteczny piegusek z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s4hhnc 1. Ciasto:
    Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz mak. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając.
  • image-0bs4ea8 2. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Dodać amaretto.
  • image-28uiuqu 3. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
  • 4. Masa I:
    Jabłka umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać cukier. Postawić na ogień i smażyć aż jabłka zmniejszą swoją objętość o 1/3. Dodać amaretto i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać dżemiks, wymieszać. Znów postawić na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-15xknrl 5. Masa II:
    Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem i sokiem z mandarynki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
  • image-0ufjg85 6. Wykonanie:
    Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć go mieszanką wody i soku z cytryny. Ułożyć delicje i zalać musem jabłkowym.
  • image-1l44mxo 7. Położyć drugi płat ciasta i znów nasączyć. Ułożyć resztę delicji i zalać masą jogurtową. Wyrównać i wstawić do lodówki na 3-4 godz.
    Na koniec roztopić czekoladę i udekorować nią ciasto robiąc esy-floresy. Zostawić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować