Drobiowy pasztet z piersi kurczaka oraz wątróbki duszonej w czerwonym winie, pieczony w plastrach boczku. Smaczny, niedrogi i ładnie się prezentuje na stole.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
MASA MIęSNA JASNA:
- piersi z kurczaka pojedyncze: 5 sztuk
- bułka kajzerka: 1 sztuka
- śmietana 12%: 250 gramów
- cebula: 2 sztuki
- czosnek (ząbek): 4 ząbki
- jajka: 2 sztuki
- bułka tarta: 3 łyżki
- przyprawa do mięsa mielonego: 1.5 łyżki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 1.5 łyżki
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- sól i pieprz (do smaku): 8 szczypt
MASA MIęSNA CIEMNA:
- wątróbka drobiowa: 0.5 kilograma
- czerwone wino: 1 szklanka
- tymianek: 1.5 łyżki
- gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- jajka: 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- sól i pieprz ( do smaku): 4 szczypty
DODATKOWO:
- boczek wędzony, plastry: 350 gramów
Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przesmażamy krótko na oleju z dwóch stron.
2.Wątróbkę posypujemy tymiankiem oraz gałką muszkatołową, zalewamy czerwonym winem i dusimy około 10-15 minut.
3.Studzimy i mielimy wątróbkę przez maszynkę (razem z resztkami wina). Dodajemy dwa jajka, sól i pieprz - wyrabiamy masę dokładnie.
4.Kajzerkę moczymy w śmietanie.
5.Piersi umyte i osuszone kroimy na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy, dzielimy na mniejsze części.
6.Piersi z cebulą, czosnkiem oraz kajzerką ze smietaną (dajemy do mielenia trochę więcej niż połowa śmietany) mielimy przez maszynkę. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz - wyrabiamy masę dokładnie.
7.Formę keksówkę wykładamy plasterkami boczku - spód i boki.
8.Przekładamy najpierw połowę masy jasnej, następnie dajemy masę ciemną (wątróbkową) i resztę masy jasnej. Obkładamy resztą plasterków boczku. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w 175-180 stopniach.
9.Studzimy w formie.
10.* Pomysł na taki pasztet dwukolorowy pochodzi z "Dobrych Rad", przepis troszkę zmodyfikowałam po swojemu wg moich upodobań smakowych..
Komentarze