Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka oraz wątróbki duszonej w czerwonym winie, pieczony w plastrach boczku. Smaczny, niedrogi i ładnie się prezentuje na stole.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA MIęSNA JASNA:
    - piersi z kurczaka pojedyncze: 5 sztuk
    - bułka kajzerka: 1 sztuka
    - śmietana 12%: 250 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek (ząbek): 4 ząbki
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - przyprawa do mięsa mielonego: 1.5 łyżki
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 1.5 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz (do smaku): 8 szczypt
    MASA MIęSNA CIEMNA:
    - wątróbka drobiowa: 0.5 kilograma
    - czerwone wino: 1 szklanka
    - tymianek: 1.5 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - sól i pieprz ( do smaku): 4 szczypty
    DODATKOWO:
    - boczek wędzony, plastry: 350 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesmażamy wątróbkę 1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przesmażamy krótko na oleju z dwóch stron.
  • dodajemy przyprawy + czerwone wino 2. Wątróbkę posypujemy tymiankiem oraz gałką muszkatołową, zalewamy czerwonym winem i dusimy około 10-15 minut.
  • wyrabiamy mase watróbkowa 3. Studzimy i mielimy wątróbkę przez maszynkę (razem z resztkami wina). Dodajemy dwa jajka, sól i pieprz - wyrabiamy masę dokładnie.
  • kajzerka w smietanie 4. Kajzerkę moczymy w śmietanie.
  • mięso z piersi+cebula+czosnek 5. Piersi umyte i osuszone kroimy na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy, dzielimy na mniejsze części.
  • masa z piersi 6. Piersi z cebulą, czosnkiem oraz kajzerką ze smietaną (dajemy do mielenia trochę więcej niż połowa śmietany) mielimy przez maszynkę. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz - wyrabiamy masę dokładnie.
  • wykładamy formę boczkiem 7. Formę keksówkę wykładamy plasterkami boczku - spód i boki.
  • pieczemy 8. Przekładamy najpierw połowę masy jasnej, następnie dajemy masę ciemną (wątróbkową) i resztę masy jasnej. Obkładamy resztą plasterków boczku. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w 175-180 stopniach.
  • upieczony pasztet 9. Studzimy w formie.
  • 10. * Pomysł na taki pasztet dwukolorowy pochodzi z "Dobrych Rad", przepis troszkę zmodyfikowałam po swojemu wg moich upodobań smakowych..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować