Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

  • wyświetlono: 686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka oraz wątróbki duszonej w czerwonym winie, pieczony w plastrach boczku. Smaczny, niedrogi i ładnie się prezentuje na stole.

rozaroza
  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

MASA MIęSNA JASNA:
- piersi z kurczaka pojedyncze: 5 sztuk
- bułka kajzerka: 1 sztuka
- śmietana 12%: 250 gramów
- cebula: 2 sztuki
- czosnek (ząbek): 4 ząbki
- jajka: 2 sztuki
- bułka tarta: 3 łyżki
- przyprawa do mięsa mielonego: 1.5 łyżki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 1.5 łyżki
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- sól i pieprz (do smaku): 8 szczypt
MASA MIęSNA CIEMNA:
- wątróbka drobiowa: 0.5 kilograma
- czerwone wino: 1 szklanka
- tymianek: 1.5 łyżki
- gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- jajka: 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- sól i pieprz ( do smaku): 4 szczypty
DODATKOWO:
- boczek wędzony, plastry: 350 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

  • przesmażamy wątróbkę1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przesmażamy krótko na oleju z dwóch stron.
  • dodajemy przyprawy + czerwone wino2. Wątróbkę posypujemy tymiankiem oraz gałką muszkatołową, zalewamy czerwonym winem i dusimy około 10-15 minut.
  • wyrabiamy mase watróbkowa3. Studzimy i mielimy wątróbkę przez maszynkę (razem z resztkami wina). Dodajemy dwa jajka, sól i pieprz - wyrabiamy masę dokładnie.
  • kajzerka w smietanie4. Kajzerkę moczymy w śmietanie.
  • mięso z piersi+cebula+czosnek5. Piersi umyte i osuszone kroimy na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy, dzielimy na mniejsze części.
  • masa z piersi6. Piersi z cebulą, czosnkiem oraz kajzerką ze smietaną (dajemy do mielenia trochę więcej niż połowa śmietany) mielimy przez maszynkę. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz - wyrabiamy masę dokładnie.
  • wykładamy formę boczkiem7. Formę keksówkę wykładamy plasterkami boczku - spód i boki.
  • pieczemy8. Przekładamy najpierw połowę masy jasnej, następnie dajemy masę ciemną (wątróbkową) i resztę masy jasnej. Obkładamy resztą plasterków boczku. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w 175-180 stopniach.
  • upieczony pasztet9. Studzimy w formie.
  • 10. * Pomysł na taki pasztet dwukolorowy pochodzi z "Dobrych Rad", przepis troszkę zmodyfikowałam po swojemu wg moich upodobań smakowych..

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

KurczakzimaWielkanockonkurs_wielkanocnyPasztetwiosnakuchnia polskajesień

Komentarze

Podobne przepisy

ŚWIĄTECZNY PASZTET

Dodane przez: zandero99

Pasztet świąteczny

Bardzo prosty przepis na pasztet,...

Pasztet świąteczny domowy z nutą piernika

Dodane przez: ewaeu

Pasztet świąteczny domowy z nutą piernika

Taki pasztet można zrobić już dzisiaj....

Świąteczny pasztet

Dodane przez: anetamlp

Świąteczny pasztet

Bez aromatycznego domowego pasztetu...

Pasztet

Dodane przez: Joatar

Pasztet Świąteczny

Najlepszy pasztet jaki jadłam,...

Świąteczny pasztet

Dodane przez: iziona

Świąteczny pasztet

Ten pasztet to jest ulubione danie...

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: tulcia

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Jest w nim głównie wątróbka i filet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE