Świąteczny Pasztet

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świąteczny Pasztet - łatwy szybki i pyszny. Dużo lepszy od kupnych, ponieważ przygotowany ze składników najlepszej jakości.

  • 30 min

Składniki:

  • 600g mięsa wieprzowego np.szynki
    250 g wątróbek drobiowych
    200 g boczku wędzonego
    100 g boczku w cienkich plastrach
    1 mała czerwona papryka
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duża cebula
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz do smaku
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka bazylii

Świąteczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny Pasztet 1. Mięso wieprzowe, wątróbki i boczek w całości trzykrotnie zemleć w
    maszynce do mięsa.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na
    złoty kolor.Do masy dodać jajka, bułkę tartą,paprykę pokrojoną w
    kostkę,cebulę,natkę pietruszki,przyprawy i wymieszać.
  • Świąteczny Pasztet 2. Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,wyłożyć plasterkami boczku,wyłożyć masę mięsną.
  • Świąteczny Pasztet 3. Piec w temp. 170 stopni przez 70-80 minut. Pasztet pozostawić w formie do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy