Świąteczny obiad:Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym

4.5 (181 ocen)

Szkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 1 porcję:
    Udko z królika
    1,5 kieliszka białego wina
    2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)
    2 białe cebule
    olej rzepakowy
    Sól, pieprz
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 kulka jałowca
    2 liście laurowe
    gałązka rozmarynu
    tymianek
    majeranek
    2 ząbki czosnku

    Składniki na Puree ziemniaczane:
    dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2)
    świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)
    łyżka masła
    sól, pieprz

    Składniki na surówkę:
    2 marchewki
    1 mały por
    1 kwaśne jabłko
    1 łyżka majonezu albo śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Świąteczny obiad:udko królika duszone w sosie winno-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.
  • 2. Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem.
  • 3. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało
  • 4. Udko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Szałwia Wino Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować