Pyszny i rumiany świąteczny kurczak zagrodowy z jabłkami, pieczony w piekarniku, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Pachnące i bardzo soczyste mięso, jabłka z dodatkiem rozmarynu i pieczonego czosnku to odpowiednie smaki na świąteczny stół. Takiego kurczaka możesz też przygotować zupełnie bez okazji, np. na niedzielny obiad. Samo pieczenie kurczaka w piekarniku nie przysporzy Ci żadnych trudności, to prosty proces. Marynujesz kurczaka, nadziewasz jabłkami i wkładasz do nagrzanego piekarnika.
0 (0 ocen)
Porady
Kurczaka możesz marynować całą noc w lodówce, ja akurat marynowałam tylko przez 1 godz. bo nie miałam więcej czasu. Długość pieczenia zależy od wielkości kurczaka jeśli waży 1 kg, piecz go 1 godz. w 180 C, a jeśli waży 2kg to 2 godz. w tej samej temp. Najlepsze odmiany jabłek do nadziania kurczaka to odmiany kwaśne lub słodko – kwaśne. Rozmaryn możesz zamienić na tymianek. Skład marynaty możesz dostosować wedle własnego gustu. Skrzydełka możesz owinąć folią aluminiową, żeby się nie spiekły za bardzo, bliżej końca pieczenia.
Komentarze