Świąteczny kompot z suszu

0 (0 ocen)

Tradycyjny wigilijny napój. Niesamowicie pachnący, doskonale gasi pragnienie i pomaga w trawieniu.

Składniki:

  • mieszanka suszu około :
    300 g suszonych śliwek
    200 g suszonych gruszek
    200 g suszonych jabłek
    200 g suszonych moreli
    kilka goździków
    pół łyżeczki cynamonu
    garść rodzynek
    1 pomarańcza lub kilka mandarynek
    pół cytryny
    opcjonalnie 1-2 świeże jabłka
    miód/cukier do smaku
    ok 3-4 litry wody

Świąteczny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny kompot z suszu 1. Suszone owoce umyć w letniej wodzie. Zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Na następny dzień odcedzić. Owoce zalać ok 3 -4 litrami wody. Gotować około pół godziny. Podczas gotowania dodać miód/cukier, rodzynki, goździki i cynamon. Na koniec dodać pokrojone w plastry cytrynę i pomarańczę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Podawać schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy