Świąteczny kompot z suszu

0 (0 ocen)

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez kompotu z suszu. Kompot zawsze gości na naszym wigilijnym stole. Nam najlepiej smakuje dobrze schłodzony

Składniki:

  • 170 g suszonych śliwek
    40 g suszonych gruszek
    30 g suszonych jabłek
    4-5 goździków
    1 gwiazdka anyżu
    1 cm kawałek kory cynamonu
    4 łyżki cukru
    2 plasterki cytryny

Świąteczny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Odstawiamy na bok na 2 godziny
  • 2. Po tym czasie dodajemy przyprawy i cukier. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut
  • 3. Kompot dobrze studzimy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy