Świąteczny keks z polewą z mleka w proszku.

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, skusiłam się w tym roku pierwszy raz na taki wypiek i nie zawiodłam się. Bardzo lubię ciasta z bakaliami, a świąteczny keks z polewą z mleka w proszku, wyszedł przepyszny. Do mojego keksu użyłam dziś suszonych owoców i skórki kandyzowanej, możesz użyć dowolne ulubione bakalie, wedle gustu i smaku. Keks to bardzo szybki wypiek do przygotowania, więc jeśli nie masz czasu na świąteczne wypieki, to będzie idealna propozycja dla Ciebie. Taki keks również długo zachowuje świeżość.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka

    200 g masła
    5 jajek
    1 szczypta soli
    150 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki alkoholu
    250 g mąki pszennej tortowej - + 1 łyżka do obsypania bakalii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g suszonych owoców
    50 g kandyzowanej skórki

    Polewa z mlekiem w proszku

    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżki cukru
    8 łyżek mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Keks

Świąteczny keks z polewą z mleka w proszku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek, a miękkie masło utrzyj na puch z cukrami, następnie dodawaj po jednym żółtku i wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia.
    Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej alkohol, oraz dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone owoce i skórkę kandyzowaną wymieszane z łyżką mąki.
    Całość dokładnie wymieszaj, mikserem lub łyżką.
    W osobnej misce ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie delikatnie wmieszaj w ciasto, najlepiej drewnianą łyżką.
    Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Keks piecz w temp. 170 – 180 °C, przez ok. 1 godz. do suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
    Gdy ciasto przestygnie przygotuj polewę.
    Do małego rondelka wrzuć masło, wlej mleko i wsyp cukier.
    Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła, ściągnij rondelek z palnika i wsyp mleko w proszku, całość szybko wymieszaj najlepiej trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na wierzchu ciasta, keks możesz posypać ulubionymi bakaliami, ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Porady

Ja użyłam suszone owoce, bo takie akurat miałam pod ręką, ale Ty możesz spokojnie wykorzystać mieszankę keksową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować