ŚWIĄTECZNY KEKS

5 (152 ocen)

  • 60 min

PRZEPYSZNY Z ŻURAWINĄ, ŚLIWKAMI, ORZECHAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ - PRAWDZIWY ZAPACH ŚWIĄT. :)

  • 60 min

Składniki:


  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 8-10
    WYMIARY BLACHY: 31*12 CM.

    Składniki:
    200 g miękkiego masła,
    szklanka cukru pudru
    około 1,6 szklanki mąki,
    5 dużych jajek,
    łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki wódki,
    buteleczka aromatu waniliowego,
    15 dag suszonej żurawiny,
    15 dag suszonych śliwek,
    15 dag łuskanych orzechów włoskich,
    10 dag skórki pomarańczowej.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Świąteczny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.
    Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.
    Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.
    Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję do ciasta.
    Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 45 minut w 180 stopniach (do "suchego patyczka").

Porady

Można użyć ulubionych bakalii. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować