
Dodane przez: Ania321
Dziczyzna to niezwykłe mięso, wymagające szlachetnej oprawy i dodatków. Dla mnie nie ma nic lepszego niż gulasz z szynki jelenia w towarzystwie grzybów leśnych i aromatycznych śliwek, gdzie czuć leśne smaki z delikatną słodyczą śliwek
Świąteczny gulasz z jelenia, grzybami i śliwkami
Porady
*wprawdzie wychowałam się na dziczyźnie, ale teraz mieszkając w Warszawie przez cały rok w sklepach mięsnych jest dostępna i cenowo jest zbliżona do jagnięciny czy cielęciny. Mięso nie należy do najtańszych, ale jest bardziej sycące niż to od zwierząt hodowlanych i aromat który unosi się w całym mieszkaniu, uszczęśliwia wszystkich domowników jako zwiastun czegoś niesamowicie pysznego :D
*Ja użyłam mięsa które było przemrożone - po oczyszczeniu porcjuję i mrożę. Dziczyzna po przemrożeniu jest bardziej krucha.
*Grzyby leśne , surowe mrożone - moje mialy sporo wody dlatego nie dodawałam płynów za wyjątkiem wina.
* wykorzystałam suszone zwykłe śliwki, ale do takiego dania genialna będzie śliwka suska sechlońska bez pestek, która nada lekko dymnego smaku, albo śliwki z nalewki i wtedy pomijamy wino;
*ja użyłam swojej mieszanki przypraw :https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-mieszanka-z-prazonych-przypraw-do-miesa-i-wedlin
*podałam z piklami, które dosyć często przygotowuję :https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybkie-pikle-z-buraka
* zawsze posypuję czymś zielonym -zamiast pędów groszku można uzyć np. kiełków słonecznika
Dodane przez: AnkaFiranka
Schab z tego przepisu wychodzi...
Dodane przez: PolskaGotuje
Sycący i niezwykle aromatyczny...
Komentarze