Świąteczny gulasz z jelenia, grzybami i śliwkami

  • wyświetlono: 39 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziczyzna to niezwykłe mięso, wymagające szlachetnej oprawy i dodatków. Dla mnie nie ma nic lepszego niż gulasz z szynki jelenia w towarzystwie grzybów leśnych i aromatycznych śliwek, gdzie czuć leśne smaki z delikatną słodyczą śliwek

IMG_6363
  • 4 porcje
  • 120min

Składniki

do marynowania mięsa:
1 kg szynk z jelenia
4 łyżki smalcu z gęsi
2 łyżki domowej przyprawy z prażonych ziaren
liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca

80g surowego wędzonego boczku
1 cebula
100 g suszonych śliwek
250 g mrożonych grzybów leśnych
sól, pieprz
1 lampka wina czerwonego wytrawnego

do posypania: pędy słodkiego groszku

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny gulasz z jelenia, grzybami i śliwkami

  • 1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w dosyć dużą kostkę.
    Przekładamy do pojemnika wysypanego przyprawą i obtaczamy każdy kawałek. Następnie wsmarowujemy smalec w każdy kawałek mięsa. gdy mięso nabrało błysku od tłuszczu - przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. W dużym garnku obsmażamy kawałki jelenia - nie dodaję tłuszczu, tylko smażę w marynacie
  • 3. Na patelni wytapiam boczek i smażę razem z cebulą. Dodaję do obsmażonych ze wszystkich stron kawałków mięsa, wsypuję zamrożone grzyby i śliwki
  • 4. Gdy grzyby już odparowały dodaję wino i jeszcze przez około 15 minut duszę na małym ogniu.
    Na sam koniec doprawiam pieprzem i solą, a gorący gulasz podaję posypany zieleniną z piklami z buraka i pęczakiem

Porady

*wprawdzie wychowałam się na dziczyźnie, ale teraz mieszkając w Warszawie przez cały rok w sklepach mięsnych jest dostępna i cenowo jest zbliżona do jagnięciny czy cielęciny. Mięso nie należy do najtańszych, ale jest bardziej sycące niż to od zwierząt hodowlanych i aromat który unosi się w całym mieszkaniu, uszczęśliwia wszystkich domowników jako zwiastun czegoś niesamowicie pysznego :D
*Ja użyłam mięsa które było przemrożone - po oczyszczeniu porcjuję i mrożę. Dziczyzna po przemrożeniu jest bardziej krucha.
*Grzyby leśne , surowe mrożone - moje mialy sporo wody dlatego nie dodawałam płynów za wyjątkiem wina.
* wykorzystałam suszone zwykłe śliwki, ale do takiego dania genialna będzie śliwka suska sechlońska bez pestek, która nada lekko dymnego smaku, albo śliwki z nalewki i wtedy pomijamy wino;
*ja użyłam swojej mieszanki przypraw :https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-mieszanka-z-prazonych-przypraw-do-miesa-i-wedlin
*podałam z piklami, które dosyć często przygotowuję :https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybkie-pikle-z-buraka
* zawsze posypuję czymś zielonym -zamiast pędów groszku można uzyć np. kiełków słonecznika

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mama mnie nauczyłagrzybyświętadziczyznaspecjalne okazjeśliwkarodzinny obiadkuchnia myśliwskagulasz z jeleniaz rodziną

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny schab ze śliwką

Dodane przez: AnkaFiranka

Świąteczny schab ze śliwką zapieczony z jabłkami...

Schab z tego przepisu wychodzi...

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Dodane przez: rena123

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem...

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

Dodane przez: mysza75

Zrolowany indyk z grzybami i śliwkami

Odświętna rolada z grzybami suszonymi...

Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi

Dodane przez: Violetka76

Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi

Bardzo aromatyczne danie obiadowe....

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Dodane przez: PolskaGotuje

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Sycący i niezwykle aromatyczny...

Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami

Dodane przez: eluchap

Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami

Doskonały na jesienne dni, daje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE