Świąteczny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy.
Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy
wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele
angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od
czasu do czasu mieszając.
2.Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Wędliny, mięso kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju.
Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy
grzyby,wędliny,mięso,cebulę. Dodajemy przyprawę do bigosu,śliwki
suszone,żurawinę i gotujemy 30-40 minut.
Komentarze