Świąteczny bigos

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez polskiego bigosu

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    1 duża pietruszka
    2 marchewki
    przyprawa do bigosu
    3 ziarna pieprzu
    2 liście laurowe
    2 duże cebule
    4-5 łyżek oleju rzepakowego
    1 kg różnych wędlin
    50 dag mięsa wieprzowego np,karkówka,szynka
    1 garść suszonych grzybów
    3 śliwki suszone
    1 łyżeczka żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Bigos

Świąteczny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy.
    Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
    Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy
    wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele
    angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od
    czasu do czasu mieszając.
  • 2. Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Wędliny, mięso kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy.
    Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju.
    Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy
    grzyby,wędliny,mięso,cebulę. Dodajemy przyprawę do bigosu,śliwki
    suszone,żurawinę i gotujemy 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować