REKLAMA

ŚWIĄTECZNY BIGOS

wyświetlono: 1138 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Tak przygotowany bigos smakuje świetnie,jest inny niż ten tradycyjny,mało tłusty i dlatego zdrowy.Nadaje się nie tylko na świąteczny stół.

opublikowany: 14.11.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kg. kapusty kiszonej z marchewką
    1 kg. chudej karkówki
    1/2 kg. boczku
    1 szt. cebula
    3-4 szt. listki laurowe
    6-8 ziarenek ziela angielskiego
    po 5 dkg. rodzynek,żurawiny,moreli suszonych,śliwki kalifornijskiej
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka bazylii suszonej

    sól,pieprz do smaku.
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • świąteczny bigos 1. Przygotować składniki.



    ,
  • świąteczny bigos 2. Karkówkę umyć i ugotować w wodzie przyprawionej do smaku solą z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,wyjąć,pokroić w kostkę
  • świąteczny bigos 3. Boczek umyć,osuszyć ,pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni,dodać cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć
  • świąteczny bigos 4. Wsypać rodzynki,żurawinę,pokrojone śliwki i morele.Całość smażyć około 10 min,przyprawić solą,pieprzem,wsypać pokrojoną natkę pietruszki oraz bazylię.
  • świąteczny bigos 5. Przygotować wszystkie produkty.Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać.
  • świąteczny bigos 6. Wywar z gotowania karkówki przelać przez sito do większego garnka,włożyć kapustę.dodać przesmażony boczek z owocami i pokrojoną karkówkę ,wymieszać i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając.
    Na koniec ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami.

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Porady

Gorący bigos można przełożyć do słoików,zakręcić. Tak zabezpieczony bigos można przygotować wcześniej i ustawić w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE