Świąteczny barszcz czerwony

5 (163 ocen)

Aromatyczny i po prostu przepyszny barszcz czerwony na domowym zakwasie. To smak nie do podrobienia

Składniki:

  • Wywar na barszcz:
    5 dużych buraków
    pół łyżeczki soli
    2 ząbki czosnki
    pół dużej cebuli
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3-4 łyżki soku z aronii ( lub 3 łyżki octu/ lub garść mrożonych porzeczek)


    2-3 kostki rosołowe ( lub bulion ok 1 l)
    2 łyżeczki cukru
    do smaku sól. pieprz maggi, majeranek, oregano
    2 ząbki czosnku

    ok 1 l ( do smaku) zakwasu na barszcz : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-zakwas-na-barszcz
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Świąteczny barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny barszcz czerwony 1. Wywar:
    Buraki obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Zalać wodą tak, aby tylko zakrywała buraki. Dodać sól, liść laurowy, ziele, sok/ocet. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i parzyć ok 30 minut. Odstawić na noc.
  • 2. Na drugi dzień zagotować 1 litr wody z 2-3 kostkami rosołowymi. Po zagotowaniu dodajemy do buliony odcedzony barszcz ( z wcześniejszego dnia) oraz zakwaszony barszcz. Zagrzać , ale nie gotować! Dodać cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę. oprawić do smaku.
    Podawać z uszkami lub do krokietów, kapuśniaczków. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować