Świąteczne wianeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, odrobiny cukru i 3 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem, letnie mleko i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być dość zwarta. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem ciasto dzielimy na cztery części, z każdej wałkujemy 3 okrągłe placuszki.
Ciasta nie podsypujemy mąką.
Placki posypujemy cukrami, cynamonem i nakładamy na siebie.
Po środku każdej piramidki robimy nacięcia, boki zostawiając nie nacięte.
Powstaje nam osiem trójkątów.
2.Teraz musimy szybko rozdzielić każdą cząstkę na trzy płatki i zawinąć je pod spód.
Tak aby powstały nam małe wianuszki. Mnie wyszły 4 średniej wielkości bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia do wyrośnięcia.
Potem każdy wianuszek smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną cukru.
Pieczemy ok. 12-18 minut w 180 C.
Smacznego.
Komentarze