Świąteczne trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać przyprawę do piernika,wymieszać,ostudzić.Do malaksera wrzucić pierniki,herbatniki,serek mascarpone,zmiksować. Dodać roztopioną(przestudzoną)czekoladę, ponownie zmiksować. Powstałą gęstą masę schłodzić w lodówce(minimum 2 godziny).Po wyjęciu powinniśmy otrzymać masę o konsystencji miękkiej plasteliny.
2.Na talerzyk wysypać kakao.Wyjąć masę z lodówki. Przy pomocy łyżeczki formować porcje,nastepnie dłońmi formować kulki.Obtoczyć je w kakao.Układać na paterze do trufli lub na talerzyku.
3.Część trufli można przygotować bez piernika, przyprawy piernikowej i otulić je wiórkami kokosowymi.
4.Moja rada: gdyby masa była zbyt zwarta dodać śmietanki i ponownie zmiksować,schłodzić.Gdyby natomiast była zbyt miękka dodać pokruszonych herbatnikiów i zmiksować,schłodzić.Trufle najłatwiej formuje się kłądąc porcję masy na kakao i tocząc kulkę po talerzyku,a nastepnie chwytając kulkę w dłonie tworzyć zgrabny kształt(podobnie jak w przypadku klopsików mięsnych).
Komentarze