Świąteczne trufle

4.5 (182 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świąteczne trufle wyglądają bardzo kusząco i apetycznie.W domu pachnie czekoladą,piernikami i kokosem.Jest cudownie i słodko,dzięki tym maleństwom.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada (gorzka): 100 gramów
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - mascarpone: 100 gramów
    - śmietana (30 %): 50 mililitrów
    - pierniki: 50 gramów
    - herbatniki: 10 sztuk
    - wiórki kokosowe: 4 łyżki
    - kakao: 4 łyżki
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać przyprawę do piernika,wymieszać,ostudzić.Do malaksera wrzucić pierniki,herbatniki,serek mascarpone,zmiksować. Dodać roztopioną(przestudzoną)czekoladę, ponownie zmiksować. Powstałą gęstą masę schłodzić w lodówce(minimum 2 godziny).Po wyjęciu powinniśmy otrzymać masę o konsystencji miękkiej plasteliny.
  • 2. Na talerzyk wysypać kakao.Wyjąć masę z lodówki. Przy pomocy łyżeczki formować porcje,nastepnie dłońmi formować kulki.Obtoczyć je w kakao.Układać na paterze do trufli lub na talerzyku.
  • święta i słodkości 3. Część trufli można przygotować bez piernika, przyprawy piernikowej i otulić je wiórkami kokosowymi.
  • 4. Moja rada: gdyby masa była zbyt zwarta dodać śmietanki i ponownie zmiksować,schłodzić.Gdyby natomiast była zbyt miękka dodać pokruszonych herbatnikiów i zmiksować,schłodzić.Trufle najłatwiej formuje się kłądąc porcję masy na kakao i tocząc kulkę po talerzyku,a nastepnie chwytając kulkę w dłonie tworzyć zgrabny kształt(podobnie jak w przypadku klopsików mięsnych).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czekolada mleczna Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować