Świąteczne śnieżynki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Małe, świąteczne, biszkoptowe babeczki z niespodzianką w środku to idealne zakończenie wigilijnej kolacji:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - mąka tortowa: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.3 szklanki
    - ekstrat waniliowy: 0.5 łyżeczki

    - cukier puder: 220 gramów
    - białko jaja: 1 sztuka

    - serek mascarpone: 6 łyżek
    - cukier puder: 4 łyżeczki
    - płatki kokosowe: 3 łyżki
    - cukrowe perełki (złote): 120 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne śnieżynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy na sztywno 3 białka, dodajemy cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 15 min. w temp. 190 stopni.
  • Świąteczne śnieżynki 2. W ostudzonych babeczkach wycinamy dziurkę.
  • Świąteczne śnieżynki 3. Serek mascarpone mieszamy z 4 łyżeczkami cukru pudru i nakładamy do środka babeczki.
  • 4. Gotujemy 50 ml wody i 220 g cukru pudru około 15 min. W misce na parze ubijamy białko, a następnie dolewamy gorący lukier i szybko mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, nakładamy na babeczki, dekorujemy płatkami kokosowymi i złotymi perełkami (około 10 szt. na każdą z babeczek). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować