Świąteczne polędwiczki z dorsza

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świąteczne polędwiczki z dorsza

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 cebula,
    - 1 łyżka masła,
    - 4 polędwiczki z dorsza ok. 330 g,
    - 1 łyżeczka miodu,
    - garść suszonej żurawiny,
    - garść świeżej żurawiny,
    - 1/2 pomarańczy,
    - 1/2 cytryny,
    - ok. 10 pomidorków koktajlowych,
    - 4 łyżeczki majonezu,
    - sól, pieprz, czerwona słodka papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Świąteczne polędwiczki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza solimy, pieprzymy. Gdy mamy zamrożonego, najpierw rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy miód, solimy i pieprzymy, dodajemy suszoną żurawinę. Na spód naczynia do zapiekania kładę pokrojone w połówki plasterków pomarańczy, pomidorki kroję na połówki. Na to kładę polędwiczki z dorsza, na nie podduszoną cebulę, na to majonez . Posypuję czerwoną papryką w proszku. Dookoła dokładam pomarańczę w plastrach, cytrynę i świeżą żurawinę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. do ładnego zarumienienia się, aż powstanie fajna skorupka na rybie, ale uważajmy aby nie przesuszyć ryby. Najpierw piekłam pod przykryciem, a następnie na ostatnie 10min wstawiłam opcję grilla. Z pieczenia powstanie fajny słodki sos. Ryba jest super zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Pomarańcze Ryby Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować