Świąteczne polędwiczki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza solimy, pieprzymy. Gdy mamy zamrożonego, najpierw rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy miód, solimy i pieprzymy, dodajemy suszoną żurawinę. Na spód naczynia do zapiekania kładę pokrojone w połówki plasterków pomarańczy, pomidorki kroję na połówki. Na to kładę polędwiczki z dorsza, na nie podduszoną cebulę, na to majonez . Posypuję czerwoną papryką w proszku. Dookoła dokładam pomarańczę w plastrach, cytrynę i świeżą żurawinę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. do ładnego zarumienienia się, aż powstanie fajna skorupka na rybie, ale uważajmy aby nie przesuszyć ryby. Najpierw piekłam pod przykryciem, a następnie na ostatnie 10min wstawiłam opcję grilla. Z pieczenia powstanie fajny słodki sos. Ryba jest super zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze