Świąteczne pierogi z kapuchą, grzybami i wędzoną śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi z kapustą i grzybami jemy często, dlatego by święta były inne dodałam śliwki. Wyszły pyszne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ ::
    - kapusta kiszona: 500 gramów
    - suszone podgrzybki lub borowiki: 100 gramów
    - duża cebula: 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - białe wino półsłodkie: 100 mililitrów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - śliwki wędzone: 3 sztuki
    CIASTO::
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - gorąca woda: 1 szklanka
    - sól: 0.75 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Świąteczne pierogi z kapuchą, grzybami i wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą, tak aby je zakryło. Zostawiamy na 3 godziny, żeby się wymoczyły. Po tym czasie wodę odlewamy, zalewamy świeżą, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy około 35-45 minut, aż grzyby będą miękkie. Odsączamy je na sitku, a gdy ostygną kroimy w kostkę.
  • 2. Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od tego jak bardzo kapusta jest twarda i od kwasowości. Jeśli jest bardzo kwaśna po zagotowaniu należy wodę odlać i zalać nową i ponownie gotować. Ja użyłam kapusty domowej tegorocznej, była mało kwaśna i dosyć miękka, gotowałam ją 40 minut. Po ugotowaniu odsączyć na sitku i drobno pokroić.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać odsączone grzyby i śliwki pokrojone w drobną kosteczkę oraz wsypać cukier. Podsmażyć przez 5 minut, następnie dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut, zalać winem i dusić chwilę, aby wino odparowało. Sprawdzić smak, w razie potrzeby jeszcze dosolić.
  • 4. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, a następnie wlewamy wrzącą wodę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie.
    Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy cienko (około 2 mm) jedną część. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką, by nie obsychało. Szeroką szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu, a następnie sklejamy dokładnie pierogi. Sklejone pierogi układamy na drewnianej deseczce i również przykrywamy ściereczką, aby nie podeschły. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak jak z pierwszą.
  • 5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięciu ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi.
  • 6. Pierogów u mnie wyszło około 50 sztuk, a my najbardziej lubimy podsmażone z cebulką i skwarkami i oczywiście z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-30% na wybraną kolekcję
-30% na wybraną kolekcję
Rabat -30% na wybrany asortyme... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% na wybraną kolekcję
Online

Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
Promocja do -20%
Promocja do -20%
Rabat na wszystkie produkty Ph... więcej»
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
+
Promocja do -20%
Online

Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.



Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
Rabat 20% na markę Dr_Irena_Eris
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Rabat 20% na całą markę Dr Ire... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Online

Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować