Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Korzenne, przełożone konfiturą truskawkową i marcepanem są cudownie pyszne i mięciutkie, lukrowane, w kształcie serca, będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych słodkości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    25 dag miodu naturalnego
    10 dag masła
    15 dag cukru
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
    2 jajka
    1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
    Szczypta soli
    Słoiczek konfitury truskawkowej
    15 dag marcepanu
    Lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.

    Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

    Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka.
    Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12 minut .

    Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek.
    Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc.
    Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas.

    Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować