Korzenne, przełożone konfiturą truskawkową i marcepanem są cudownie pyszne i mięciutkie, lukrowane, w kształcie serca, będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych słodkości.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
50 dag mąki pszennej
25 dag miodu naturalnego
10 dag masła
15 dag cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 jajka
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Szczypta soli
Słoiczek konfitury truskawkowej
15 dag marcepanu
Lukier do dekoracji
Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.
Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12 minut .
Po upieczeniu studzimy.
2.Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek.
Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc.
Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas.
Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne!
Komentarze