Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zwilżonego wodą garnka dodaję margarynę oraz miód i podgrzewam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż margaryna się rozpuści. Odstawiam do przestygnięcia. Do miski dodaję mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do pierników i dokładnie mieszam.
Następnie wbijam jajko oraz dodaję przestudzony miód z margaryną i wszystkie składniki łączę, najpierw łyżką, potem zagniatam ręcznie na stolnicy.Gotowe ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wykrawam pierniczki i układam w odstępach (bo będą rosły) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę partiami, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, na drugiej półce od dołu, przez ok. 10 minut.
Komentarze