Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Palimy połowę cukru na karmel, zalewamy mlekiem i gotujemy aż do rozpuszczenia. Dodajemy składniki: margarynę, miód, śmietanę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, resztę cukru i mieszamy do połączenia składników. Siekamy mąkę z jajkiem, dodajemy ugotowaną przestudzoną masę piernikową i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy godzinę. Wałkujemy cienko i wykrawamy różne kształty np: łosie, śnieżynki, bałwanki, księżyce, choineczki, kółka.
2.Ucieramy białko z pudrem i sokiem z cytryny ok pół godziny na błyszczący, gładki lukier. Dzielimy na kilka części i barwimy na różne kolory.
3.Lukrujemy pierniczki, pamiętając, aby warstwy dobrze wyschły przed nałożeniem następnej, aby uniknąć przebarwień.
4.Łosie udekorowałam masą cukrową oraz rożnymi kształtami (romby, gwiazdki, serduszka, śnieżynki) wyciętymi z masy cukrowej przyklejonej na odrobinie wody.
Komentarze