Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowe pierniczki - słodkie urozmaicenie wśród innych ciasteczek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g cukru kryształu
    65 g margaryny
    2 łyżki miodu sztucznego
    500 g mąki
    1 łyżeczka sody
    1/2 jaja
    1/2 szkl mleka
    1 łyżka kwaśniej śmietany
    1/2 op przyprawy do piernika
    Lukier:
    1 białko
    1 1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    czerwona masa cukrowa
    biała masa cukrowa
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki Lukier

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Palimy połowę cukru na karmel, zalewamy mlekiem i gotujemy aż do rozpuszczenia. Dodajemy składniki: margarynę, miód, śmietanę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, resztę cukru i mieszamy do połączenia składników. Siekamy mąkę z jajkiem, dodajemy ugotowaną przestudzoną masę piernikową i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy godzinę. Wałkujemy cienko i wykrawamy różne kształty np: łosie, śnieżynki, bałwanki, księżyce, choineczki, kółka.
  • 2. Ucieramy białko z pudrem i sokiem z cytryny ok pół godziny na błyszczący, gładki lukier. Dzielimy na kilka części i barwimy na różne kolory.
  • 3. Lukrujemy pierniczki, pamiętając, aby warstwy dobrze wyschły przed nałożeniem następnej, aby uniknąć przebarwień.
  • 4. Łosie udekorowałam masą cukrową oraz rożnymi kształtami (romby, gwiazdki, serduszka, śnieżynki) wyciętymi z masy cukrowej przyklejonej na odrobinie wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować