Podaję proporcje na 2 pasztety, jeden z orzechami , a drugi z żurawiną :
700 g łopatki wieprzowej
500 g udźca z indyka
400 g świeżego w miarę chudego boczku
400 g podgardla + dodatkowo 100g pokrojonego w małą kosteczkę
300 g wątróbki z indyka
1 mała włoszczyzna ( 2 małe marchewki + 2 małe pietruszki + 1/3 selera + 1 cebula w łupinie )
3 większe obrane cebule + 5 obranych ząbków czosnku
5 jaj
6 łyżek bułki tartej ( najlepiej własnej )
150 - 200 ml. wywaru z gotowania
przyprawy i zioła :
sól, pieprz, suszony lubczyk, kilka ziaren ziela angielskiego i kardamonu zmiażdżonych w moździeżu
1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
3 garści świeżo łuskanych orzechów włoskich
do drugiego pasztetu dodatkowo :
1,5 garści suszonej ale miękkiej żurawiny
1 żółtko + 5 łyżek słodkiej śmietany + szczypta soli
2 garści płatków migdałowych
Sposób przygotowania przepisu:
Świąteczne pasztety
1.
Mięsa ( oprócz wątróbki ) umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do większego garnka razem z obraną włoszczyzną.
Zalać wrzątkiem tak aby przykryło, lekko posolić i gotować do miękkości.
Zdjąć z ognia i od razu włożyć wątróbkę tak aby była zanurzona, przykryć i pozwolić aż sama dojdzie.
2.
Teraz odcedzić, przestudzić i 3- krotnie zmielić razem z cebulami i czosnkiem.
3.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, garścią lubczyku (lub majeranku), utartym zielem angielskim i kardamonem, tartą gałką muszkatołową.
Dodać jajka, bułkę tartą i wywar z gotowania, dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.
Do jednej wsypać 2 garści orzechów i ponownie wymieszać.
4.
Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wysypać pokrojone w kosteczkę podgardle i pozostałe orzechy, lekko docisnąć aby za bardzo nie wystawały.
5.
Wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni, aż do ładnego zrumienienia.
6.
Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc .
Podawać na zimno do kanapek.
7.
Drugi pasztet :
Do gotowej, przyprawionej masy mięsnej wsypać żurawinę i wymieszać.
Masę umieścić w małej tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 50 - 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia pasztet wyjąć z piekarnika, wylać na wierzch żółtko roztrzepane ze śmietaną i solą, na wierzch wysypać płatki migdałowe, wstawić do końcowego zapieczenia.
Po wyjęciu dobrze schłodzić, kroić zupełnie zimne.
8.
SMACZNEGO !!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze