Świąteczne pasztety

  • wyświetlono: 1098 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Za jednym zamachem dwa pasztety, jeden z orzechami włoskimi, drugi z żurawiną, oba pycha.

1545998009610

Składniki

Podaję proporcje na 2 pasztety, jeden z orzechami , a drugi z żurawiną :
700 g łopatki wieprzowej
500 g udźca z indyka
400 g świeżego w miarę chudego boczku
400 g podgardla + dodatkowo 100g pokrojonego w małą kosteczkę
300 g wątróbki z indyka
1 mała włoszczyzna ( 2 małe marchewki + 2 małe pietruszki + 1/3 selera + 1 cebula w łupinie )
3 większe obrane cebule + 5 obranych ząbków czosnku
5 jaj
6 łyżek bułki tartej ( najlepiej własnej )
150 - 200 ml. wywaru z gotowania
przyprawy i zioła :
sól, pieprz, suszony lubczyk, kilka ziaren ziela angielskiego i kardamonu zmiażdżonych w moździeżu
1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
3 garści świeżo łuskanych orzechów włoskich

do drugiego pasztetu dodatkowo :
1,5 garści suszonej ale miękkiej żurawiny
1 żółtko + 5 łyżek słodkiej śmietany + szczypta soli
2 garści płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczne pasztety

  • image-0gt8jqf1. Mięsa ( oprócz wątróbki ) umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do większego garnka razem z obraną włoszczyzną.
    Zalać wrzątkiem tak aby przykryło, lekko posolić i gotować do miękkości.
    Zdjąć z ognia i od razu włożyć wątróbkę tak aby była zanurzona, przykryć i pozwolić aż sama dojdzie.
  • image-0e4ra2q2. Teraz odcedzić, przestudzić i 3- krotnie zmielić razem z cebulami i czosnkiem.
  • image-17fmgyr3. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, garścią lubczyku (lub majeranku), utartym zielem angielskim i kardamonem, tartą gałką muszkatołową.

    Dodać jajka, bułkę tartą i wywar z gotowania, dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.

    Do jednej wsypać 2 garści orzechów i ponownie wymieszać.
  • image-0jhvhqc4. Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzch wysypać pokrojone w kosteczkę podgardle i pozostałe orzechy, lekko docisnąć aby za bardzo nie wystawały.
  • image-1ppt7so5. Wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni, aż do ładnego zrumienienia.
  • image-23kefdb6. Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc .
    Podawać na zimno do kanapek.
  • image-17s7iu47. Drugi pasztet :
    Do gotowej, przyprawionej masy mięsnej wsypać żurawinę i wymieszać.
    Masę umieścić w małej tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 50 - 60 minut w temperaturze 190 stopni.
    Na 15 minut przed końcem pieczenia pasztet wyjąć z piekarnika, wylać na wierzch żółtko roztrzepane ze śmietaną i solą, na wierzch wysypać płatki migdałowe, wstawić do końcowego zapieczenia.
    Po wyjęciu dobrze schłodzić, kroić zupełnie zimne.
  • image-1m550xa8. SMACZNEGO !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babciŻurawinaorzechyświętaśniadaniePasztet

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny Pasztet

Dodane przez: eluchap

Świąteczny Pasztet

Świąteczny Pasztet - łatwy szybki...

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: tulcia

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Jest w nim głównie wątróbka i filet...

Świąteczny pasztet z jajkiem

Dodane przez: elka72

Świąteczny pasztet z jajkiem

Na wielkanocny stół proponuję wyśmienity...

Pasztet

Dodane przez: dora_kg

pasztet świąteczny

Potrawa wykonywana u nas od kilku...

pasztet domowej roboty

Dodane przez: rozaroza

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka...

Pasztet na świąteczny stół

Dodane przez: iziona

Pasztet na świąteczny stół

Pasztet prawie myśliwski, ale cudownie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE