Świąteczne pasztety

4.5 (173 ocen)

Za jednym zamachem dwa pasztety, jeden z orzechami włoskimi, drugi z żurawiną, oba pycha.

Składniki:

  • Podaję proporcje na 2 pasztety, jeden z orzechami , a drugi z żurawiną :
    700 g łopatki wieprzowej
    500 g udźca z indyka
    400 g świeżego w miarę chudego boczku
    400 g podgardla + dodatkowo 100g pokrojonego w małą kosteczkę
    300 g wątróbki z indyka
    1 mała włoszczyzna ( 2 małe marchewki + 2 małe pietruszki + 1/3 selera + 1 cebula w łupinie )
    3 większe obrane cebule + 5 obranych ząbków czosnku
    5 jaj
    6 łyżek bułki tartej ( najlepiej własnej )
    150 - 200 ml. wywaru z gotowania
    przyprawy i zioła :
    sól, pieprz, suszony lubczyk, kilka ziaren ziela angielskiego i kardamonu zmiażdżonych w moździeżu
    1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
    3 garści świeżo łuskanych orzechów włoskich

    do drugiego pasztetu dodatkowo :
    1,5 garści suszonej ale miękkiej żurawiny
    1 żółtko + 5 łyżek słodkiej śmietany + szczypta soli
    2 garści płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Świąteczne pasztety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gt8jqf 1. Mięsa ( oprócz wątróbki ) umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do większego garnka razem z obraną włoszczyzną.
    Zalać wrzątkiem tak aby przykryło, lekko posolić i gotować do miękkości.
    Zdjąć z ognia i od razu włożyć wątróbkę tak aby była zanurzona, przykryć i pozwolić aż sama dojdzie.
  • image-0e4ra2q 2. Teraz odcedzić, przestudzić i 3- krotnie zmielić razem z cebulami i czosnkiem.
  • image-17fmgyr 3. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, garścią lubczyku (lub majeranku), utartym zielem angielskim i kardamonem, tartą gałką muszkatołową.

    Dodać jajka, bułkę tartą i wywar z gotowania, dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.

    Do jednej wsypać 2 garści orzechów i ponownie wymieszać.
  • image-0jhvhqc 4. Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzch wysypać pokrojone w kosteczkę podgardle i pozostałe orzechy, lekko docisnąć aby za bardzo nie wystawały.
  • image-1ppt7so 5. Wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni, aż do ładnego zrumienienia.
  • image-23kefdb 6. Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc .
    Podawać na zimno do kanapek.
  • image-17s7iu4 7. Drugi pasztet :
    Do gotowej, przyprawionej masy mięsnej wsypać żurawinę i wymieszać.
    Masę umieścić w małej tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 50 - 60 minut w temperaturze 190 stopni.
    Na 15 minut przed końcem pieczenia pasztet wyjąć z piekarnika, wylać na wierzch żółtko roztrzepane ze śmietaną i solą, na wierzch wysypać płatki migdałowe, wstawić do końcowego zapieczenia.
    Po wyjęciu dobrze schłodzić, kroić zupełnie zimne.
  • image-1m550xa 8. SMACZNEGO !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować