Świąteczne naleśniki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki orkiszowe mogą być zarówno daniem głównym jak i deserem. Aromatyczna nuta cynamonu przypomina o nadchodzących Świętach.

  • 30 min

Składniki:

  • naleśniki:
    szklanka mąki orkiszowej
    pół szklanki otrębów owsianych
    2 łyżki cukru brązowego
    1 jajko
    Szczypta soli

    nadzienie:
    4 łyżki wina białego półsłodkiego
    3 łyżki cukru brązowego
    cynamon
    3 jabłka
    1 pomarańcza
    sok z połowy cytryny

    serek:
    2 łyżki serka mascarpone
    1 płaska łyżeczka cukru pudru

Świąteczne naleśniki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśnik 1. Naleśniki: Do miski wsypać mąkę, otręby, cukier, sól i wbić jajko. Wymieszać mikserem. Smażyć małe naleśniki.
  • nadzienie 2. Nadzienie: Jabłka i pomarańczę obrać i pokroić w średnią kostkę. Poddusić na patelni w winie i soku z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Dusić jeszcze przez kilka minut.
  • mascarpone 3. Serek: Serek mascarpone zmieszać z cukrem pudrem.
  • 4. Nadzienie wyłożyć na naleśnik i na wierzch dodać łyżkę mascarpone.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy