Świąteczne ciasto korzenne bananowo-jabłkowe

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jest to mój autorski przepis, który zawiera w sobie wszystkie świąteczne akcenty, moc korzeni, dużo cytrusów, jabłek oraz świąteczną wprawiającą w dobry nastrój dekorację, a do tego jest przepyszne!

ania-gotuje
  • 60min

Składniki

ciasto:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej graham 1850
1,5 szklanki mąki pszennej (np. krupczaki)
200 g masła
2 duże jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru waniliowego
1/3-1/2 szklanki cukru kryształu
szczypta soli

Nadzienie:

1,5 kg jabłek np. szara reneta
5 sporych dojrzałych bananów
1 gwiazdka anyżu,
4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 ziela angielskie
10 goździków
5 ziarenek pieprzu

kruszone bezy

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczne ciasto korzenne bananowo-jabłkowe

  • 1. ciasto:

    Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem, cukrami ( najlepszy będzie ten z prawdziwą wanilią) i solą.
    Zimne masło kroimy w kostkę i rozkurszamy w mące, aby utworzyły się drobne grudki, po czym wbijamy jajka, szybko wyrabiamy i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • 2. nadzienie:

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, po czym wkładamy do garnka z odrobiną wody na dnie, aby nie przywarły ( ok 50 ml) po czym dodajemy pokrojone w plasterki (1-2 cm) banany.
    Smażymy, mieszając, aż zrobią się szkliste, a banany się rozgotują.
  • 3. Przyprawy które są w ziarnach miksujemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu na proszek.
    Dodajemy wraz z cynamonem do owoców i smażymy aż zaczną odstawać od ścianek garnka, a woda odparuje.
  • 4. Studzimy do temperatury pokojowej.
  • 5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu, góra-dół.
  • 6. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, większą wałkujemy na ok 5-8 mm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia.
  • farsz7. Na cieście wykładamy farsz:
  • dekoracja8. Resztę ciasta wałkujemy na ok 5 mm po czym, z części wykrawamy foremkami gwiazdki, lub inne świąteczne kształty, a drugą kroimy nożem na 1 cm paski które układamy na cieście w formie kratki, po czym na łączeniach układamy, lekko dociskając wycięte foremkami ciasteczka.
  • Świąteczne ciasto korzenne9. Wkładamy do pieca na 40 minut,
  • Świąteczne kruche ciasto bananowo-jabłkowe10. studzimy przy otwartych drzwiczkach.
  • Świąteczne ciasto bananow-jabłkowe11. Dekorujemy pokruszoną bezą i korzeniami.

Porady

Ciasto możemy zamrozić jeśli planujemy wypiek w późniejszym terminie lub zrobić z niego świąteczne ciasteczka.

Dzięki temu , że dodajemy do jabłek banany nie musimy ich słodzić, ciasto staje się też bardziej aromatyczne.

Jeśli jabłka są jeszcze wilgotne proponuję, dla pewności wysypać spód łyżką bułki tartej, dodatkowo uchroni nas przed zawilgoceniem ciasta.

Wyłożenie gorącego farszu na zimne ciasto, bo jest to bezpośrednia droga do tajemniczego zjawiska zwanego zakalcem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcicynamonbananyjabłkakruche ciastociastaświętagoździkiświęta bożego narodzeniagałka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto korzenne z dynią

Dodane przez: joanna30

Ciasto korzenne z dynią

Pyszne, pachnące piernikiem, wilgotne,...

image-06sc99q

Dodane przez: Ewelina Marcin

Korzenne ciasto z gruszkami

Ciasto to propozycja dla fanów...

Korzenne ciasto z pomarańczą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Korzenne ciasto z pomarańczą

Aromatyczne, pulchne, korzenne...

Ciasto świąteczne

Dodane przez: rena123

Ciasto świąteczne

Półkruche ciasto migdałowe, budyń...

korzenne ciasto z dynią

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto korzenne z dynią

700 gram dyni w cieście! kto by...

Dyniowe ciasto korzenne

Dodane przez: Bo-Bożena

Dyniowe ciasto korzenne

Pyszne, aromatyczne, miękkie, wilgotne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE