Świąteczne ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rum, wymieszać. Orzechy pokroić bardzo drobno lub zmielić.
2.Jajka zmiksować z cukrem, aż zrobi się biała, gęsta masa. dodać kakao, cynamon, jedną szklankę mąki, margarynę i drugą szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodać orzechy (zostawić trochę na posypanie wierzchu) i jabłka. Wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 45 min.
3.Składniki na polewę rozpuścić w garnku. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i nadal ciągle miesząc chwilę gotować na małym ogniu. Po paru minutach polewa zacznie gęstnieć. Gorącą polewać ciasto i posypać odłożonymi orzechami.
Komentarze