świąteczne ciasteczka lizaki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ładne, kolorowe , fajne chrupacze .

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki :
    2 szklanki maki
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    kilka kropel aromatu waniliowego
    ponad to :
    barwnik czerwony
    barwnik zielony
    drewniane patyczki/wykałaczki
    lukier i koraliki do dekoracji

Świąteczne ciasteczka lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ze składników zagniatam ciasto, owijam folia i wkładam do lodówki na 2-3
    godziny.dziele na 2 nierówne częsci, większa zostawiam do innych ciastek mniejszą część ciasta zagniatam z aromatem waniliowym, dziele na 2 równe części, do jednej wgniatam zielony a do drugiej czerwony barwnik.
    z każdego koloru lepię wielkości ok 1,5 cm. kulki roluje na blacie w wałeczki. łączę jeden koniec zielonego i czerwonego wałeczka, i zwijam
    w dwukolorowy świderek, który zawijam jak ślimaka. ślimaki układam na blaszce , w każdy wbijam wykałaczkę , piekę 20 minut w temp 160. po wystudzeniu lukruje i posypuje koralikami.

Porady

( oczywiście lukrowanie jest opcjonalne, ale wg mnie bez lukru wyglądają na zrobione z modeliny ;))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy