Świąteczne bajaderki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Boże Narodzenie to zapach piernika, wanilii, smak bakalii. Bajaderki są doskonałą propozycją świątecznych łakoci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 całe jaja
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0, 2 szklanki mleka 3,2%
    4 łyżki marmolady
    4 łyżki likieru
    2 czekolady deserowe
    1 szklanka śmietanki kremowej
    1 opakowanie( szklanka) dowolnych bakalii
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w garnku wraz z kakao, cukrem i mlekiem, następnie odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka, miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę( ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować