Świąteczne amoniaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam te ciasteczka, są kruche i pyszne. :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 0.5 szklanki
    - amoniak: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 4 łyżki
    - mąka: 0.5 kilograma
    - cukier: 10 dekagramów
    - masło: 4 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - margaryny: 1 plaster
    - sól: 1 szczypta

Świąteczne amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczne amoniaczki 1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i odrobinę soli.
    Cukier waniliowy mieszamy z amoniakiem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto.
    Z rozwałkowanego ciasta, literatką wykrawamy ciasteczka o średnicy 4 cm. Ciastka smarujemy żółtkiem.
    Gotowe ciastka układamy na blaszce, wysmarowanej margaryną. Wstawiamy do gorącego piekarnika w temperaturze 180 C i pieczemy 20 minut. Amoniaczki pieczemy na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy