Świąteczna wędlina

0 (0 ocen)

Tak przygotowane mięso podaje na zimno jako świąteczną wędlinę do chleba i sałatek. Jej kolorowe wnętrze nie tylko smakuje ale ładnie wygląda na świątecznym stole. Polecam!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • Ok. 1 kg cielęciny,
    • Ok. 15 sztuk śliwek kalifornijskich,
    • Ok. 15 sztuk suszonych moreli,
    • Ok. 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    • Około ¾ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
    • Ok. 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
    • Ok. 1/3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta,
    • Szczypta Papryki,
    • Szczypta pieprzu,
    • Około 2- 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Świąteczna wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana marynata 1. Mięso należy opłukać i osuszyć.
    W miseczce mieszamy przyprawy. Oczywiście ich ilość możemy dowolnie zmienić według upodobań rodziny.

  • przyprawione mięso 2. Wymieszane przyprawy zalewamy olejem i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
  • napełnianie nacięcia 3. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Za pomocą długiego noża wykonujemy przez całą długość mięsa nacięcie (tunel).
    W nacięcie upychamy na zmianę morele i śliwki.
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
    Pieczemy całość około 1,5 godzimy w 180˚C. Po godzinie pieczenie przebijamy rękaw i mięso dopiekamy jeszcze około 0,5 godz. polewając je wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Morele Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować