Tak przygotowane mięso podaje na zimno jako świąteczną wędlinę do chleba i sałatek. Jej kolorowe wnętrze nie tylko smakuje ale ładnie wygląda na świątecznym stole. Polecam!!!
Składniki:
Składniki:
• Ok. 1 kg cielęciny,
• Ok. 15 sztuk śliwek kalifornijskich,
• Ok. 15 sztuk suszonych moreli,
• Ok. 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
• Około ¾ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
• Ok. 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
• Ok. 1/3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta,
• Szczypta Papryki,
• Szczypta pieprzu,
• Około 2- 3 łyżki oleju
Świąteczna wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso należy opłukać i osuszyć.
W miseczce mieszamy przyprawy. Oczywiście ich ilość możemy dowolnie zmienić według upodobań rodziny.
2.Wymieszane przyprawy zalewamy olejem i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
3.Po tym czasie mięso wyjmujemy. Za pomocą długiego noża wykonujemy przez całą długość mięsa nacięcie (tunel).
W nacięcie upychamy na zmianę morele i śliwki.
4.Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy całość około 1,5 godzimy w 180˚C. Po godzinie pieczenie przebijamy rękaw i mięso dopiekamy jeszcze około 0,5 godz. polewając je wytworzonym sosem.
Komentarze