Świąteczna strucla z makiem

4.5 (170 ocen)

Czas zacząć myśleć o nadchodzących świętach ;)

Składniki:

  • (Składniki na 2 strucle)
    Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -5 dag drożdży
    -20 dag cukru
    -250 ml mleka
    -15 dag masła
    -3 jajka

    Mak:
    -0,5 kg maku
    -troche mleka
    -20 dag cukru
    -10 dag masła
    -2 jajka
    -cukier waniliowy
    -pół szklanki rodzynek
    2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczy

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak:
    Mak zalać mlekiem tak żeby go przykryło całego i gotować, mieszając aż wyparuje mleko. Pozostawić do wystygnięcia i mielimy 2-3 razy. Dodajemy masło, skórkę z pomarańcza i rodzynki chwilę smażymy , mieszając. Studzimy.
    Mieszamy z jajkiem i cukrem.
  • 2. Ciasto:
    Utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę, dodać drożdże rozpuszczone w mleku. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rąk.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak wyrośnie to rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Posmarować białkiem w wyłożyć połowę maku, posmarować białkiem i zawinąć.
  • 3. Strucle ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopni.

Porady

Strucle można oblać polewą i posypać orzechami lub migdałami ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować