Świąteczna strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak:
Mak zalać mlekiem tak żeby go przykryło całego i gotować, mieszając aż wyparuje mleko. Pozostawić do wystygnięcia i mielimy 2-3 razy. Dodajemy masło, skórkę z pomarańcza i rodzynki chwilę smażymy , mieszając. Studzimy.
Mieszamy z jajkiem i cukrem.
2.Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę, dodać drożdże rozpuszczone w mleku. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rąk.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak wyrośnie to rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Posmarować białkiem w wyłożyć połowę maku, posmarować białkiem i zawinąć.
3.Strucle ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopni.
Porady
Strucle można oblać polewą i posypać orzechami lub migdałami ;)
Komentarze