Świąteczna strucla z makiem

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Struclę makową upiekłam pierwszy raz kilka lat temu, udała się doskonale i stała się moją specjalnością.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
    ● 3 dag drożdży
    ● 20 dag cukru
    ● 250 ml mleka
    ● 15 dag masła
    ● 3 jajka.
    Nadzienie: 1/2 kg maku
    ● 20 dag cukru
    ● 10 dag masła
    ● 2 jajka
    ● cukier waniliowy
    ● 5 dag rodzynek
    ● 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
    ● migdały do posypania
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wrzącą wodą
    i zostawiamy na noc. Odcedzony
    gotujemy kilka minut, osączamy
    i 3 razy mielimy. Dodajemy
    masło i bakalie, chwilę
    smażymy, mieszając. Studzimy.
    Mieszamy z jajkami i cukrami.
  • Świąteczna strucla z makiem 2. Ciasto: ucieramy masło
    z cukrem i jajkami na puszystą
    masę. Mieszamy z drożdżami
    roztartymi w mleku. Wsypujemy
    przesianą mąkę i wyrabiamy, aż
    ciasto będzie odchodziło od ręki.
    Przykrywamy ściereczką
    i odstawiamy w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia (ok. godz.)
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość,
    połowę wałkujemy na placek
    grub. 1 cm. Smarujemy białkiem
    i wykładamy połowę maku, znowu
    smarujemy białkiem i zwijamy.
    Tak samo robimy drugą
    struclę. Strucle układamy na
    blasze wysmarowanej masłem
    i oprószonej mąką. Pieczemy
    40 minut w temp. 180 °C. Lukrujemy
    i posypujemy migdałami.

Porady

● Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę, aby strucle ładnie się zrumieniły. ● Strucle są upieczone, gdy włożony w nie drewniany patyczek jest suchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować