Zamiast jednej, dużej, warstwowej sałatki polecam wykonać wersje „pucharkową”. Taki sposób podania jest jak dla mnie apetyczniejszy i ciekawszy! Jak przystało na świąteczną sałatkę nie mogło w niej zabraknąć śledzia:)
Składniki:
Składniki na 6 sztuk:
• 2 małe, upieczone buraczki,
• 1 duże, dojrzałe awokado,
• 2 podwójne filety śledziowe z zalewy octowej
• 6 łyżek majonezu,
• 4 jajka,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• sól do smaku,
• oliwa
• natka pietruszki do dekoracji,
• sok z cytryny
Świąteczna sałatka w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraczki przyprawiamy do smaku i dodajemy do nich odrobinę oliwy. Gotowe wykładamy na dno przygotowanych pucharków.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Śledzie odsączamy z zalewy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę.
Na buraczki wykładamy kolejno warstwę rybną, awokado i na koniec pokrojone jajka. Na wierzch wykładamy po łyżce majonezu. Majonez oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze