Świąteczna sałatka w pucharku

4.5 (162 ocen)

Zamiast jednej, dużej, warstwowej sałatki polecam wykonać wersje „pucharkową”. Taki sposób podania jest jak dla mnie apetyczniejszy i ciekawszy! Jak przystało na świąteczną sałatkę nie mogło w niej zabraknąć śledzia:)

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:
    • 2 małe, upieczone buraczki,
    • 1 duże, dojrzałe awokado,
    • 2 podwójne filety śledziowe z zalewy octowej
    • 6 łyżek majonezu,
    • 4 jajka,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • sól do smaku,
    • oliwa
    • natka pietruszki do dekoracji,
    • sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Świąteczna sałatka w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraczki przyprawiamy do smaku i dodajemy do nich odrobinę oliwy. Gotowe wykładamy na dno przygotowanych pucharków.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Śledzie odsączamy z zalewy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę.
    Na buraczki wykładamy kolejno warstwę rybną, awokado i na koniec pokrojone jajka. Na wierzch wykładamy po łyżce majonezu. Majonez oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować