Świąteczna rolada z kremem orzechowo - migdałowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Taka rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    •1 szklanka mąki pszennej
    •6 jajek
    •3/4 szklanki cukru
    •6 łyżek gorącej wody

    Krem:

    •200 g masła
    •100 g zmielonych orzechów włoskich
    •50 g zmielonych migdałów
    •1/2 szklanki gorącego mleka
    •2 łyżki czekośliwki
    •150 g cukru
    •3 żółtka

    Dodatkowo:

    •bita śmietana
    •orzechy
    •Kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna rolada z kremem orzechowo - migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, z cukrem i gorącą wodą ucieramy na puszystą masę. Po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę żółtkową i delikatnie mieszamy.
    Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę.

    Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę.

    Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy kawałki orzechów. Roladę zwijamy i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.44 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rolada schabowa

To może cię zainteresować