Świąteczna pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych białek dodajemyutarte żółtka oraz przesiane przez sitko kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto pieczemy ok. 30min. w tem. 175C.
Po upieczeniu kroimy na dwa blaty.
2.Masa jabłkowa:
Jabka myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
Następnie wkładamy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy ok. 10-15 min. Gdy już udusimy wsypujemy galaretki i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Piana cytrynowa:
Śnieżkę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Tężejącą wlewamy do ubitej piany i miksujemy.
4.Polewa czekoladowa:
Margarynę rozpuszczamy dodając stopniowo wodę oraz czekoladę.
Gotujemy do momentu połączenia składników.
Komentarze