Świąteczna pokusa

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Wilgotne, delikatne i pełne smaków. Ta wspaniała pokusa jabłkowa zaczwyci każdego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • blaszka 25x 38
    Ciasto:
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    0,5 szkl. wody

    Piana cytrynowa:
    1 śnieżka w proszku
    1 galaretka cytrynowa

    Polewa czekoladowa:
    8-10 kratek gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    5 łyżek wody

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Świąteczna pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do ubitych białek dodajemyutarte żółtka oraz przesiane przez sitko kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto pieczemy ok. 30min. w tem. 175C.
    Po upieczeniu kroimy na dwa blaty.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabka myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
    Następnie wkładamy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy ok. 10-15 min. Gdy już udusimy wsypujemy galaretki i delikatnie mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Piana cytrynowa:
    Śnieżkę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Tężejącą wlewamy do ubitej piany i miksujemy.
  • 4. Polewa czekoladowa:
    Margarynę rozpuszczamy dodając stopniowo wodę oraz czekoladę.
    Gotujemy do momentu połączenia składników.
  • 5. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • 6. PRZEŁOŻENIE:
    Ciasto-masa jabłkowa- piana cytrynowa- ciasto- polewa czekoladowa- wiórki kokosowe

Porady

Ciasto można upiec na zwykłym biszkopcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować