Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Makowiec to charakterystyczne ciasto dla Świąt Bożego Narodzenia. Postanowiłam je upiec trochę inaczej i wcale to nie jest trudne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    3.4 szklanki mleka
    25 g drożdży
    100 g roztopionego masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    łyżka rumu

    Składniki masy makowej:
    250 g zmielonego maku (zawsze mielę w zaprzyjaźnionej piekarni – trzy razy)
    400 ml mleka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    łyżka masła
    białko z 2 jajek
    bakalie: 150 g suszonych śliwek, 2 łyżki orzechów, łyżka skórki z pomarańczy, 100 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Świąteczna makowa gwiazda - poppy - seed cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić ciasto?

    - wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto
    - po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
    - pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
    - zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
    - trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
    - posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów
    - pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
    - piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min.

    Jak zrobić masę makową?

    - zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
    - dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
    - dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
    - do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe

Porady

Moja rada: - bakalie możesz dodać takie jak lubisz - jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki - ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie - jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować