Świąteczna esencja pomarańczowo - waniliowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do grzanego wina lub piwa, makowca lub kutii. ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomarańcze duże: 2 kilogramy
    - laska wanilii: 2 sztuki
    - goździki: 6 sztuk
    - woda: 4 szklanki
    - sok z pomrańczy: 1 szklanka
    - cukier biały drobny: 5 szklanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Świąteczna esencja pomarańczowo - waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przy użyciu skrobaczki do obierania ziemniaków obieramy cieniutko skórkę pomarańczy, następnie przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem.

    Następnie odcedzamy wodę, wyciskamy nadmiar płynów i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  • Esencja pomarańczowo - waniliowa 2. Skórkę przekładamy do garnuszka, dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii oraz goździki. Z kilku pomarańczy wyciskamy sok, odlewamy całą szklankę i dodajemy do garnuszka. Następnie wlewamy cztery szklanki wody i wsypujemy pięć szklanek cukru.

    Esencję gotujemy przez cztery - pięć godzin, aż skórka pomarańczowa stanie się prawie przezroczysta.

    Następnie przelewamy do buteleczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Pomarańcze Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować