Świąteczna babka ucierana z bakaliami i lukrem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pięknie ustroi świąteczny stół , a za razem ucieszy podniebienia biesiadników . Wykonanie nie zajmuje wiele czasu , a dostępne składniki , to dodatkowy plus .

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka wiejskie
    5 dag . masła
    1/2 szklanki mleka
    po 3/4 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki pasty waniliowej
    100 g pokrojonych bakalii
    Lukier :
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    3-4 krople żółtego barwnika spożywczego
    Dodatkowo:
    blaszka wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą - pojemność ok. 1,5 l.
    ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Świąteczna babka ucierana z bakaliami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczna babka ucierana z bakaliami i lukrem 1. Cukier ucieram z miękkim masłem , ciągle miksując dodaję po 1 jajku . Do puszystej masy dodaję pastę waniliową oraz na przemian mleko i obie mąki zmieszane z kaszą manną i proszkiem do pieczenia , miksuję . Do całości dodaję suszoną bakalie, mieszam . Ciasto przekładam do formy , piekę ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Babkę studzę .
  • Świąteczna babka ucierana z bakaliami i lukrem 2. Składniki lukru ucieram na gęstą masę , polewam ciasto . Babkę dekoruję ozdobami cukrowymi , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Babkę możemy posypać cukrem pudrem , też będzie równie smaczna . Pastę waniliową możemy zastąpić cukrem waniliowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka ucierana z kakao

To może cię zainteresować