Suvlaki

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis na to pyszne, lekkie danie przywiozłam z wakacji w Grecji. Można je zrobić zarówno z kurczaka jak i z wieprzowiny (np. schabu). Jest to bardzo lekkie danie, dobre dla osób na diecie

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka
    3 ząbki czosnku
    5 listków mięty
    łyżka oregano
    łyżeczka pietruszki
    só, pieprz do smaku
    łyżka oliwy z oliwek

    Na tzatziki:
    200ml jogurtu greckiego
    2 ogórki gruntowe
    2-3 ząbki czosnku
    kilka listków mięty
    sól do smaku

Suvlaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie. Nabijamy na długą wykałaczkę i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku w funkcji grilla, ok 20-25 min w połowie obracając. Można je upiec również na grillu.
    Między czasie przygotowujemy tzatziki: Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odciskamy z nadmiaru wody. mieszamy z przyprawami, posiekanym czosnkiem, miętą i jgurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy