Suszony schab

0 (0 ocen)

Trzeba na niego długo czekać, ale warto:)

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg świeżego schabu bez kości
    3 łyżeczki soli
    1 łyżka pieprzu
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka cukru
    8 ziaren ziela angielskiego
    5 ząbków czosnku
    4 liście laurowe
    5 ziaren owoców jałowca

Suszony schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli nie lubimy „tłuszczyku” w wędlinie – obkrawamy wszystkie białe błony i tłuszcz wokół schabu. Liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec rozkruszamy w moździerzu (jeśli nie mamy, rozkruszamy tłuczkiem lub wałkiem). Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką cały schab. Przekładamy mięso do naczynia z przykrywką i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Raz dziennie wylewamy zbierającą się w naczyniu wodę, którą puszcza schab. Po tym czasie schab wyjmujemy i wkładamy do czystej (nieużywanej ) podkolanówki/pończochy/rajstopy zawiązujemy supeł, a następnie wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu. Schab powinien wisieć co najmniej 7 dni . Po tygodniu schab suszony możemy skonsumować.

Porady

Najlepiej smakuje pokrojony ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki (niemal przezroczyste). Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy