Suszone pomidory w oliwie z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Są doskonałym dodatkiem do past, makaronów, sałatek, zup czy zapiekanek. Warto zrobić je samemu z pomidorów dojrzewających w słońcu, a nie w szklarni.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 kg podłużnych pomidorów
    1 łyżeczka soli
    250 ml oliwy z oliwek
    100 ml octu balsamicznego
    4 gałązki rozmarynu
    4 ząbki czosnku
    2 słoiki 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszone pomidory w oliwie z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przeciąć na pół wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne.
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • 3. Piekarnik nagrzać do temperatury 60-70 stopni.
  • 4. Pomidory ułożyć ciasno na blasze i wstawić do piekarnika.
  • 5. Pozostawić drzwiczki piekarnika uchylone - pomidory mają się wysuszyć. Należy je wyjąć, gdy są suche, mają pomarszczone brzegi, ale jeszcze nie wyschły na wiór :-) (trwa to ok. 3 godziny).
  • 6. Następnie przełożyć je wszystkie do miski lub garnka i wymieszać z solą, czosnkiem, rozmarynem i octem.
  • 7. Oliwę rozgrzać w garnku.
  • 8. Pomidory włożyć do wyparzonych słoików, a następnie zalać je gorącą oliwą do pełna (pomidory muszą być zakryte).
  • 9. Zakręcić pokrywki i ustawić słoiki do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować