Suszone pomidory w oliwie

5 (143 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ten przepis mam od wielu lat,przepisałam go z jakieś książki kucharskiej o przetworach.Co roku przygotowuję kilka słoiczków suszonych pomidorów.Z tego przepisu wychodzę bardzo pyszne i aromatyczne.Używam ich do sałatek lub na kanapki.Gotowe są już po około 3 dniach.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg pomidorów ( najlepiej Lima )
    sól
    cukier
    olej lub oliwa

    dodatkowo:
    kilka ząbków czosnku
    kilka liści bazylii
    300 ml oleju lub oliwy
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszone pomidory w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i osuszamy,następnie przekrawamy na 4 części i usuwamy miąższ z pestkami.Tak przygotowane pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia,oprószamy solą i cukrem i skrapiamy olejem lub oliwą.
  • 2. Pomidory wkładamy do piekarnika i suszymy,ja suszyłam w temperaturze 100 stopni z wentylatorem około 3 godziny.
  • 3. Ususzone pomidory wkładamy do słoików,do każdego słoika wkładamy liście bazylii,obrany i przekrojony na pół czosnek i pół łyżeczki ziół prowansalskich.
  • 4. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy,uważamy żeby się nie zagotowała.Gorącą zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować