Suszone pomidory

0 (0 ocen)

Niebiańskie smaki zamknęte w słoiczkach - idealne do wszystkiego

Składniki:

  • 4 kg małych pomidorów
    olej
    czosnek
    sól
    zioła prowansalskie

Suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, pokroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Wyłożyć na słońce na 36h. Po całkowitym wysuszeniu (zmniejszą się o 2/3) przełożyć luźno do słoiczków. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Zalać ciepłym ale nie wrzącym olejem. Zakręcić mocno, postawić do wystygnięcia na nakrętce.

Porady

Osobiście suszę pomidory na słońcu w okresie koniec maja - początek września, gdy temperatura w ciagu dnia jest praktycznie równa tej w nocy. W Polskich warunkach pogodowych bardziej się sprawdzi suszenie pomidorów w piekarniku :) Gniazda nasienne najlepiej wrzucać do oddzielnego garnka - można z nich wyczarować po zmiksowaniu fantastyczną zupę pomidorową lub sos do makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy