Sushi z kurczakiem i brokułem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sushi składające się z 3 głównych składników ryżu, brokuła i kurczaka, dodatkowo algi morskie do zawinięcia.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1 filet z kurczaka
    6- 7 małych różyczek brokuła
    papryka słodka w proszku
    algi morskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi z kurczakiem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż do sushi 1. Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
  • Brokuły blanszowane 2. Brokuły blanszujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w cienkie paski, posypujemy dość obficie słodką papryką i podsmażamy na odrobinie oleju. Tak przygotowane składniki pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Zawijanie sushi 3. Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Na wysokości 1/3 od siebie układamy kawałki kurczaka i brokuły. Zwijamy rolkę z pomocą maty. Kroimy na 12 kawałków.

Porady

Pamiętajmy,że w sushi najważniejszy jest ryż, nie możemy mieszać go podczas gotowania. Nie możemy go rozgotować. Do przekładania i mieszania z zaprawą używamy tylko drewnianych lub bambusowych łyżek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować