"sushi" z kurczakiem i brokułami

  • wyświetlono: 2763 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie jest to prawdziwe sushi bo nie zawiera żadnych surowych składników, ale jest to świetna propozycja na wykorzystanie produktów z poprzedniego obiadu :)

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki podstawowe:
1 brokuł
1 filet z kurczaka
250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)
2 nori (prasowane wodorosty)

Przyprawy:
2 łyżki sosu sojowego - do marynaty kurczaka
mielona czerwona papryka - do kurczaka
sok z połowy cytryny - do gotowania brokułów
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżeczki octu ryżowego

Narzędzia:
pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))
mata bambusowa do rolowania sushi
ostry nóż

Dekoracja:
Czarny sezam i surowe brokuły

Sposób przygotowania przepisu:

"sushi" z kurczakiem i brokułami

  • 1. Filety z kurczaka:
    Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Brokuły:
    Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem.
  • 3. Ryż:
    Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli woda powinna być o 1 cm ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
  • sushi4. Sos do ryżu:
    Na 250 g ryżu potrzebujemy 4 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli wszystko mieszamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia. Sos dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Dodajemy rozgniecione brokuły. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
  • sushi5. Sushi:
    Nori kładziemy na macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)

Porady

jeśli nie mamy ryżu do sushi możemy ugotować w tradycyjny sposób zwykły, biały ryż. wystarczy, żeby był trochę kleisty a nie sypki :)
KH_12-2012

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakonkurs_kreatywny

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z kurczka brokułami i papryką

Dodane przez: Magster

ROLADKI Z KURCZAKA Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ

Propozycja obiadu z udziałem piersi...

image-00f92vp

Dodane przez: Sajko

Niebiańskie penne z kurczakiem i brokułami

Przepis dostałam od mojej wakacyjnej...

Gotowa do podania

Dodane przez: justyna63

Penne z kurczakiem i brokułami

Makarony świetnie nadają się na...

Pizza z kurczakiem i brokułami

Dodane przez: Kamila26

Pizza z kurczakiem i brokułami

Prosty przepis na pyszną, domową...

Penne z kurczakiem, pieczarkami i brokułami

Dodane przez: tonajezyku

Penne z kurczakiem, pieczarkami i brokułami...

Na pytanie co u mnie w domu podaje...

Kurczak z groszkiem cukrowym i brokułami

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Kurczak z groszkiem cukrowym i brokułami

Szybkie i zdrowe danie jednogarnkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE