Sushi – roladki ryżowe

5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od kilku lat interesuję się wszystkim, co związane jest z Japonią. Marzę o podróży do tego kraju.Sushi jadłam w restauracji. Tak mi posmakowało, że postanowiłam włączyć je do swego menu.

Składniki:

  • ● 2 arkusze wodorostów nori
    ● 1/2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
    ● paluszki krabowe surimi
    ● ogórek
    ● biały ocet winny
    ● sól
    ● cukier
    ● sos sojowy
    ● mata bambusowa do sushi
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi – roladki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy i kroimy ogórka,
    wycinając miękki miąższ. Odmierzamy
    ilość ryżu (dla jednej
    osoby pół szklanki), płuczemy i w garnku zalewamy wodą
    (dwukrotnie więcej niż ryżu).
  • 2. Gotujemy na małym ogniu
    około 15 minut, zdejmujemy
    z ognia i pod przykryciem studzimy
    15 minut.
  • 3. W tym czasie przygotujemy
    słodko-kwaśną zalewę: 2 łyżki
    octu winnego mieszamy z łyżką
    cukru i odrobiną soli, zalewamy
    ryż i mieszamy.
  • 4. Prostokątne wodorosty nori
    rozkładamy na macie bambusowej,
    nakładamy 1/4 ryżu, nadziewamy
    ogórkiem i paluszkami
    krabowymi.
  • 5. Zwijamy na macie bambusowej,
    formując okrągły albo kwadratowy
    kształt sushi. Kroimy równomiernie. Podajemy z sosem
    sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować