Sushi po polsku

4.5 (197 ocen)

  • 45 min

Roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami

  • 45 min

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
    - mąka - 1 szklanka
    - mleko - 220 ml
    - jajko - 2 szt
    - olej - 3 łyżki
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - sól - szczypta
    FARSZ:
    - ryż ( basmati ) - 150 g
    - papryka czerwona - 100 g
    - papryka zielona - 100 g
    - świeża bazylia - 1 pęczek
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Sushi po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI:

    Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy.

    Smażymy duże naleśniki.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce.

    FARSZ:

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( do całkowitej miękkości , a nawet lekkiego rozgotowania ).

    Papryki oczyszczamy , kroimy w słupki.

    Bazylię myjemy.


    CAŁOŚĆ:

    Naleśnika smarujemy po całości ryżem.

    Przez środek układamy papryki i liście bazylii.

    Delikatnie posypujemy odrobiną soli i pieprzu.

    Przykrywamy drugim naleśnikiem i powtarzamy czynność.

    Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę.

    W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami.

    Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę.

    Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym, przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować